Wyposażenie kuchni gastronomicznej odbiega od tego, które kupujemy na prywatny użytek. Sprzęty muszą być wydajniejsze i przystosowane do wymagających warunków eksploatacyjnych. Mimo wszystko istnieją urządzenia, które znacznie ułatwiają proces przygotowania posiłku i gotowania niezależnie czy robimy to w lokalu gastronomicznym, czy domowej kuchni. Blender to jedno z tych sprzętów, które musisz mieć. Jednakże, zanim dokonasz zakupu i wybierzesz urządzenie ręczne, przemyśl dokładnie swoją decyzję. Poniżej przedstawiamy argumenty, które utwierdzą cię w przekonaniu, że blender kielichowych wyposażony w specjalny dzbanek z poliwęglanu to najlepszy wybór do twojej restauracji.
Kiedy kucharz korzysta z blendera kielichowego?
Popularność restauracji specjalizujących się w określonych smakach i aromatach rośnie. Nikt nie lubi miszmaszu. Poszukujemy lokalu, który już od progu będzie spójny i sympatyczny. Oczywiście wyznacznikiem jakości powinno być serwowane jedzenie. Blender kielichowy sprawdzi się wszędzie tam, gdzie w menu dominują:
- koktajle
- smoothie
- sorbety
- zupy krem
- sosy
- pesto
Czyli potrawy lub konkretne składniki, które powinny być właściwie rozczłonkowane i stanowić stałą konsystentne zachowując swoje naturalne zapachy i apetyczny kolor.
Zalety blendera kielichowego
- kielich gwarantuje wygodę i komfort podczas użytkowania
- z reguły ma większą moc silnika
- świetnie radzi sobie z twardymi składnikami, chociażby kruszeniem lodu
- samodzielna praca bez ingerencji i kontroli
- stabilność konstrukcji
- noże w kielichu gwarantują większe bezpieczeństwo
Wskazane zalety nierzadko nie są wystarczającym argumentem zachęcającym do zakupu z uwagi na cenę. Zazwyczaj decydujemy się na wybór blendera ręcznego, który jest łatwo dostępny i tani. Można znaleźć go choćby w większości supermarketów. Oczywiście jego potencjał również można spożytkować w kuchni gastronomicznej, jednakże blender wyposażony w dzbanek pozwala na większą elastyczność i dopracowanie szczegółów. Z uwagi na wyższą moc bez problemu poradzi sobie z trudnymi składnikami, które dla ręcznego blendera o przeciętnej mocy i stopie wykonanej z plastiku może skończyć się awarią.
Dzbanek z poliwęglanu dla Twojego blendera kielichowego
Wiele blenderów ręcznych zostało wyposażonych w elementy dodatkowe, ale mimo wszystko to poliwęglanowy dzbanek gwarantuje niesamowity komfort podczas użytkowania. Dzięki miarce na jednej ze ścian można z łatwością odmierzyć potrzebne składniki i stworzyć danie idealne.
Dzbanek poliwęglanowy to element wyposażenia, który mimo dużego obciążenia jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne. Tworzywo zostało przygotowane z myślą o dopasowaniu się do wysokich temperatur, twardych odłamków oraz szybkiego czyszczenia, by móc towarzyszyć kucharzom w codziennych obowiązkach.
Blender ręczny vs. blender kielichowy w gastronomii
Dla gastronomii priorytetowymi wartościami są:
- oszczędność czasu
- optymalizacja kosztów
- wygoda i komfort
Blender kielichowy ze specjalnym dzbankiem ze wzmocnionych komponentów doskonale odpowiada na potrzeby szefów kuchni, którzy poszukują produkty uniwersalnego i pewnego.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Horeca Parts Polska, która specjalizuje się w dostarczaniu części zamiennych dla gastronomii.