Dlaczego warto wybierać naczynia emaliowane do swojej gastronomii?

Naczynia emaliowane znane były już w starożytności, a od kilkudziesięciu lat cieszą się nieprzerwanym uznaniem. Co jest w nich takiego wyjątkowego, że bez ustanku mają sporo zwolenników? W ostatnim czasie można nawet zauważyć pewną modę na naczynia emaliowane, zainteresowanie nimi ciągle rośnie. Największą popularnością cieszyły się garnki emaliowane Olkusz. Obecnie na rynku można znaleźć kilka odpowiedników, które jakością będą zbliżone do tych tradycyjnych z Olkusza. Wyjaśniamy, czym różnią się naczynia emaliowane od zwykłych i dlaczego warto w nie inwestować.

Naczynia emaliowane znane były już w starożytności, a od kilkudziesięciu lat cieszą się nieprzerwanym uznaniem. Co jest w nich takiego wyjątkowego, że bez ustanku mają sporo zwolenników? W ostatnim czasie można nawet zauważyć pewną modę na naczynia emaliowane, zainteresowanie nimi ciągle rośnie. Największą popularnością cieszyły się garnki emaliowane Olkusz. Obecnie na rynku można znaleźć kilka odpowiedników, które jakością będą zbliżone do tych tradycyjnych z Olkusza. Wyjaśniamy, czym różnią się naczynia emaliowane od zwykłych i dlaczego warto w nie inwestować.

Emalia to sposób malowania naczyń ze stali. To sproszkowana mieszanina kilku składników, którą się topi w wysokiej temperaturze i nakłada, najczęściej ręcznie, na garnek czy miskę. Coś co czyni naczynia emaliowane tak wyjątkowe to ich prozdrowotność i ekologia. Garnki emaliowane to synonim zdrowego stylu życia, a jak wiadomo obecnie panuje trend, by dbać o swoje zdrowie, nie tylko przez dobór odpowiednich pokarmów, ale także to w czym i jak gotujemy. Przygotowywanie potraw w tych garnkach jest bezpieczne. Emalia nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do jedzenia, ponadto jest neutralna dla smaku, aromatu i zapachu potraw. Naczynia emaliowane są świetnym wyborem do kuchni, w której przygotowujemy potrawy dla małych dzieci czy alergików. Garnki i naczynia emaliowane są antyalergiczne, dlatego świetnie sprawdzą się do gotowania w żłobkach, przedszkolach czy cateringach, gdzie wysoka jakość potraw to kluczowa sprawa. Oprócz tego, że garnki emaliowane służą do gotowania, można w nich także przechowywać i mrozić żywność. Świetnie utrzymują wysoką temperaturę, skracając czas gotowania. Oprócz wysokich temperatur, nie straszne jej także detergenty i korozje. Przechowywanie gotowych potraw jest wysoce niewskazane w naczyniach ze stali nierdzewnej, gdyż stal zmienia smak potraw i wchodzi w interakcję z jedzeniem, może także uwalniać szkodliwe substancje. Dlatego w tym przypadku świetnie sprawdzą się miski emaliowane lub garnki emaliowane, które są neutralne i bezpieczne dla żywności.

Gotowanie potraw kwaśnych, takich jak bigos czy kapuśniak zaleca się głównie w naczyniach emaliowanych!

Naczynia emaliowane są proste do użytkowania, należy jednak dbać o ich powłokę i do mieszania używać odpowiednich, silikonowych bądź drewnianych akcesoriów. Naczynia emaliowane są łatwe w myciu i utrzymaniu w czystości. Gładka powierzchnia emalii zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i gromadzeniu się resztek jedzenia. Garnki emaliowane z powodzeniem można myć ręcznie, bez użycia zmywarki. Najczęściej mogą być także stosowane na kuchence indukcyjnej, oprócz tego, że standardowo nadają się do gotowania na kuchni gazowej, elektrycznej czy halogenowej.

Naczynia emaliowane są trwałe, mocne, odpowiednio pielęgnowane posłużą na długi czas. Warto je mieć w swojej gastronomii, gdyż są gwarancją wysokiej jakości przygotowywanych potraw, odpowiedniego, swoistego smaku dań. Takie podejście z pewnością docenią klienci, którzy są coraz bardziej wymagający.

Przy współpracy ze sklepem naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>