Owoce to nieodłączny element zdrowej i zbilansowanej diety. Bogate są w wiele cennych witamin, minerałów oraz błonnik, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Owoce to jednak głównie cukry proste, których powinni wystrzegać się diabetycy dbający o swój codzienny jadłospis. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w ich diecie może powodować gwałtowne skoki cukru we krwi, co jest bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia człowieka i w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do śpiączki. Okazuje się jednak, że nie wszystkie owoce muszą zostać koniecznie wykluczone z diety cukrzyka. Istnieje kilka owoców, które spożywane w odpowiednich ilościach nie wyrządzają żadnych szkód w organizmie.
Dozwolone owoce dla cukrzyka
Nie od dziś wiadomo, że świeże owoce są świetnym źródłem witamin oraz błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, regulując częstotliwość wypróżnień. Owoce są jednak przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, dokładniej fruktozy. Chociaż powszechnie uważane za zdrowe, spożywane w zbyt dużych ilościach mogą znacząco podwyższyć poziom cukru we krwi, na co powinny uważać szczególnie osoby chorujące na cukrzycę.
Dieta diabetyka rządzi się swoimi prawami. Oznacza to, że produkty, które nie szkodzą zdrowemu człowiekowi, niekoniecznie są rekomendowane dla cukrzyka. Nie inaczej jest w przypadku owoców, które po spożyciu mogą doprowadzić do gwałtownych skoków cukru we krwi. Jest to sytuacja niebezpieczna, która może prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Na szczęście cukrzycy nie muszą wykluczać wszystkich pysznych owoców ze swojego jadłospisu. Przede wszystkim w menu mogą pojawić się owoce, które cechują się niskim indeksem glikemicznym. Tempo wzrostu cukru we krwi po ich spożyciu nie jest gwałtowne. Należą do nich owoce takie jak:
- owoce cytrusowe, na przykład pomarańcze, grejpfruty,
- owoce leśne, takie jak maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, agrest czy truskawki,
- jabłka, szczególnie odmiany o kwaśnym smaku,
- granat,
- gruszki,
- śliwki,
- awokado.
Wiele z wymienionych owoców ma cenne związki mające działanie antyoksydacyjne, czyli hamujące procesy starzenia komórek. Owoce mogą być spożywane jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do śniadań czy deserów dozwolonych w diecie diabetyków. Więcej na temat indeksu glikemicznego w produktach spożywczych oraz owoców dla cukrzyka znajdziesz pod adresem https://diabetyk24.pl/blog-section/owoce-dla-cukrzyka.
Jakie owoce dla cukrzyka typu 2?
O ile chorzy na cukrzycę typu 1 mogą spożywać praktycznie wszystkie owoce, dostosowując każdorazowo ilość wstrzykiwanej insuliny, tak chorzy na cukrzycę typu 2 powinni bardziej zwracać uwagę na spożywane owoce. Nie inaczej jest w przypadku konfitur czy dżemów owocowych, które oprócz samych owoców, mają w swoim składzie inne proste cukry. W takim wypadku konieczna jest znajomość tabel wartości odżywczych, które umieszczone są na każdym produkcie spożywczym. Im większa zawartość węglowodanów prostych w tabelce, tym produkt z owoców może mieć bardziej szkodliwe działanie na organizm cukrzyka typu 2.
Najlepszym wyborem jest urozmaicenie swojej diety owocami, które zostały wymienione w nagłówku wyżej. Jeżeli cukrzyk ma ochotę na owocowe przetwory, rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie konfitur z dodatkiem ksylitolu, bądź erytrytolu, które są zamiennikiem cukru o praktycznie zerowym indeksie glikemicznym. Wszystkie niezbędne informacje o diecie w cukrzycy znajdziesz na stronie https://diabetyk24.pl.
Zabronione owoce dla diabetyka
Dieta osoby chorującej na cukrzycę powinna wykluczać spożywanie owoców o wysokim indeksie glikemicznym. Należą do nich:
- Banany, szczególnie te mocno dojrzałe o ciemnych skórkach,
- Mango, zarówno świeże, jak i suszone,
- Ananas,
- Winogron,
- Wszystkie owoce suszone,
- Owoce kandyzowane,
Nie bez znaczenia jest także stopień dojrzałości owoców. Im owoc jest bardziej dojrzały, tym większym indeksem glikemicznym będzie się cechować. Diabetycy powinni więc wybierać owoce niedojrzałe, których spożycie wiąże się z dłuższym czasem trawienia spożytego produktu, a co za tym idzie, wolniejszym wchłanianiem cukru do krwi.