Jakie wino dobrać do dań kuchni włoskiej? Podpowiadamy

cheese-1887233_1920Dania kuchni włoskiej wymagają odpowiedniej oprawy. Dlatego bardzo często spożywane są w towarzystwie dobrej jakości wina. O ile w restauracji odpowiedni trunek zostanie zaproponowany przez kelnera, tak w przypadku kolacji organizowanej w domu, wybór może okazać się trudny. Poznaj najważniejsze zasady, które pozwolą na dobór odpowiedniego wina.

Jeżeli chcesz się poczuć jak w Gusto Dominium w Warszawie lub innej włoskiej restauracji, pamiętaj że w połączeniu dania i wina chodzi o zachowanie zgodności zapachów i smaków. Jak to uzyskać?

Wino nie może przewyższać smakiem dania

Chcąc dobrać odpowiednie wino do włoskiego dania, trunek nie może dominować swoim smakiem. odwrotnie, również potrawa nie może przewyższać smaku i aromatu wina.

Można zatem przyjąć, że:

  • dania o lekkim zapachu i delikatnym smaku wymagają lekkiego wina
  • dania o ciężkie w smaku i z bogatym aromatem wymagają wina wyrazistego.

Wina serwowane do dań makaronowych

O tym, że podstawą kuchni włoskiej są dania makaronowe można łatwo dowiedzieć się, odwiedzając np. restaurację Gusto Dominium w Warszawie. Jeżeli zatem organizujesz kolację we włoskim klimacie i zamierzasz podać gościom spaghetti bolognese czy makaron z sosem pesto, warto zaserwować również odpowiednio dobrane wino.

  • Do czerwonych sosów i makaronów z mięsami najlepiej pasują wina czerwone o owocowych aromatach, np. Merlot, Tempranillo, Nero d’Avola, Valpolicella.
  • Dania makaronowe z sosem białym należy podawać z białym winem – rześkim i prostym w smaku, np. Trebbiano, Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc, Garganega.

Wina podawane do dań rybnych

Jeżeli bazą dań włoskich są ryby, wówczas zasada jest prosta: należy zaserwować gościom wino białe. Wyjątek stanowią potrawy przyrządzane z ryb tłustych – w niektórych przypadkach świetnie sprawdzi się lekkie wino czerwone.

Należy jednak mieć świadomość, że dobór wina do potraw rybnych zależy od sposobu przyrządzania. I tak:

  • do ryb gotowanych podaje się wina lekkie
  • do ryb pieczonych podaje się wina nieco cięższe niż w przypadku win serwowanych z rybami gotowanymi
  • z rybami smażonymi najlepiej komponują się białe wina wytrawne z nutą kwasowości.

Desery także wymagają odpowiednich win

Kuchnia włoska to nie tylko pasty czy dania rybne, ale również desery. Tiramisu, panna cotta czy torta di ricotta to słodkości, które świetne smakują w towarzystwie dobrego wina.

  • Do babeczek i ciastek pasuje lekkie wino słodkie.
  • Ciasta i desery z kremem świetnie smakują z winami likierowymi.

W żadnym przypadku nie poleca się podawania win musujących wytrawnych od deserów.

Zastanawiasz się, czy proponowane wino do konkretnych dań włoskich nie będzie faux pas? Jeżeli nie chcesz popełnić gafy, udaj się np. do Gusto Dominium w Warszawie i sprawdź, jakie trunki proponowane są do dań makaronowych, rybnych czy deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>