Jak wybrać wino na przyjęcie? Szybki kurs sommelierski.

otwieracz-do-wina (1)Zasady podawania wina to z pewnością umiejętność przydatna i ceniona. Nie tylko sprawia, że zyskujemy w oczach gości, ale przede wszystkim serwujemy im niezwykłe doznania smakowe. Przygotowując zestaw win na przyjęcie musimy przede wszystkim przeanalizować kartę dań, bo to do nich należy dopasować rodzaj trunku. Ponadto przygotujmy solidny otwieracz do wina, serwetkę do wycierania butelki oraz karafkę.

Zasady podstawowe

Zacznijmy od czterech głównych zasad podawania wina, dzięki którym będziemy w stanie zapanować nad tym tematem nawet bez specjalistycznej wiedzy. Wina wytrawne podajemy przed winami słodkimi. Przyjęcie rozpoczynamy winem lekkim, a kończymy ciężkim. Młode trunki mają pierwszeństwo przed winem starym, a białe przed czerwonym. Bazując na tych wytycznych możemy bez obaw zorganizować przyjęcie z winem w roli głównej, ale na pewno przyda nam się jeszcze kilka wskazówek.

Poszerzamy zakres wiedzy

Idąc o krok dalej musimy wiedzieć, że przed podaniem dania głównego dobrze jest podać wermutu, czyli wino ziołowe. Do potrawy o mocnym aromacie i różnorodnym smaku nie podajemy intensywnego wina, które zdominuje pyszne danie. Potrawy lekkie doskonale komponują się z winem delikatnym, a ciężkie z mocniejszym. Każde danie wymaga podania innego rodzaju wina, ale podczas jednego przyjęcia serwujemy maksymalnie trzy rodzaje. Wina otwieramy na bieżąco, chyba, że chcemy je napowietrzyć, wtedy przelewamy do karafki na godzinę przed podaniem. Niech otwieracz do wina zawsze będzie pod ręką, a jeśli wybierzemy designerski model w kształcie papugi lub byczka to nawet niewielkie niedociągnięcia przejdą niezauważone.

Jakie wino krok po kroku

Przyjęcie zaczynamy od przystawki i do niej podajemy wino wytrawne. W zależności od rodzaju startera do wędlin serwujemy wino czerwone, a do ryb i owoców morza białe. Jeśli przygotujemy oba rodzaje przystawek to należy mieć przy sobie otwieracz do wina i w zależności od wyboru gości otworzyć potrzebną butelkę. Gdy na wstępie serwujemy sery to musimy połączyć je z odpowiednim winem. Zasada jest następująca: wino czerwone lekko aromatyczne do serów świeżych solonych i twardych, wino czerwone mocno aromatyczne do serów rozpływających się, młodych kozich dojrzewających oraz pleśniowych, wino białe do serów świeżych niesolonych i młodych kozich. Do dania głównego serwujemy wino wytrawne lub półwytrawne zgodnie z zasadą, że czerwone serwujemy do mięsa czerwonego i dań mącznych, a białe do drobiu, ryb oraz warzyw. Zanim przyjęcie się skończy przyjdzie czas na deser, do którego podajemy wino półsłodkie lub słodkie w zależności od tego jak słodkie jest danie. Możemy serwować zarówno czerwone (podane w karafce o temperaturze pokojowej), jak i białe (schłodzone).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>