Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii

Zinfandel rose pochodzi z Kalifornii. To lekkie słodkie różowe wino ze słonecznej Kalifornii pełne jest aromatów owocowych. W bukiecie królują truskawki, dlatego trunek powinien przypaść do gustu wszystkim, którzy poszukują lekkiego wina idealnego do letniego deseru czy do picia samodzielnie.

Zindandel – popularny szczep z Kalifornii

Winogrona ze szczepu Zinfandel mają grubą skórkę, są odporne na uszkodzenia i transport, dlatego roślina ta jest ceniona przez winiarzy. Do Ameryki winorośle szczepu Zinfandel zostały sprowadzone przez Georgie Gibbsa, który przywiózł sadzonki z Wiednia (w 1820 roku). Jednak dopiero około 30 lat później szkółkarz Frederick Macondary przewiózł winorośle z Massachusetts do Kalifornii. Sadzonki trafiły tutaj na podatny grunt, co spowodowało szybki rozwój winnic w tym regionie. Najstarsze z nich znajdują się w Sierra Foothills, ale dużo winnic można znaleźć także w słynnym regionie Napa Valley oraz w Sonomie.

Rozwój kalifornijskiego Zinfandela wiąże się z Gorączką Złota w 1849 roku. Wielu poszukiwaczy porzuciło marzenia o odnalezieniu żyły złota i zajęło się uprawą winorośli oraz produkcją wina, które znalazło ogromny popyt wśród napływających do Kalifornii osadników. Ten niewymagający szczep był bardzo wydajny, co pozwalało uzyskiwać wysokie zyski z produkcji i szybko rozwijać działalność. W 1832 roku na rynek Bostonu trafiło wino stołowe „Zinfandel”, które stało się zaczątkiem dla kalifornijskiego hitu. Grona tego szczepu dojrzewają nierównomiernie, co pozwala wytwarzać zrównoważony trunek o odpowiedniej kwasowości.

Zinfandel rose – słodkie wino deserowe

Ze szczepu Zinfadela produkuje się zarówno wina czerwone, jak i różowe czy wzmacniane (typu porto). Zinfandel rose to przyjemne, lekkie wino półsłodkie, które powinno przypaść do gustu wszystkim smakoszom win deserowych. Produkuje się je z winogron ze szczepu Zinfandel z niewielkim dodatkiem owoców słynnego szczepu muscat.

W delikatnym trunku królują truskawki, uzupełnione nutkami innych owoców. Całość dopełnia lekko wyczuwalny kręgosłup kwasowości. Aromaty owocowe są niewyszukane, ale lekko słodkie i rześkie, dlatego przypadają do gustu szerokiemu gronu odbiorców. W Kalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze odnajduje się również w duecie z daniami z makaronu, lekkimi sosami, pizzą, zapiekankami czy daniami na bazie drobiu. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ ten orzeźwiający trunek przypada do gustu także osobom, które na co dzień piją niewiele wina i klasyczne czerwone gatunki są dla nich za ciężkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>